John Grinder - az NLP társalkotója

John Grinder - az NLP társalkotója

john grinderAmerikai nyelvész, író, vállalatvezetési tanácsadó, tréner és előadó.

Richard Bandlerrel és Frank Pucelikkel közösen alkották meg a Neurolingvisztikus Programozást.


A Quantum Leap Inc. társigazgatója, egy vállalatvezetési tanácsadó cégnek, melyet társa, Carmen Bostic St. Clair 1987-ben alapított. Grinder és Bostic St. Clair nemzetközi NLP csoportokat és szemináriumokat is vezet.

Ifjabb John Thomas Grinder  a 60-as évek elején a San Francisco-i Egyetem pszichológia szakán végzett. Ezután belépett az Amerikai Egyesült Államok hadseregébe és a Különleges Alakulatnál parancsnokként szolgált Európában a Hideg Háború idején. Ezt követően az USA hírszerzőjeként folytatta munkáját. A 60-as évek végén visszament az egyetemre és nyelvészetet tanult. 1971-ben a Kalifornia Egyetemen, San Diegoban doktorált. Doktori disszertációjának címe: A törlés jelensége az angolban, amely 1976-ban a Mouton Kiadó gondozásában jelent meg.

A 70-es évek elején George A. Miller laboratóriumában dolgozott a Rockefeller Egyetemen. Miután megszerezte a doktori címet a Kalifornia Egyetem nyelvészet tanszékén  lett tanársegéd.

Kutatási területe Noam Chomsky transzformációs nyelvtani elméleteire, azon belül a mondattanra koncentrált. Számos kutatási jelentést publikált Paul Postallal a mondattani szerkezetekről, mégpedig azon „hiányzó szószerkezetekről, melyekre vonatkozó, vagy személyes névmás vonatkozik”  Suzette Elginnel közösen nyelvészeti szöveggyűjteményt adott ki, melynek címe: Útmutató a transzformációs nyelvtanhoz: történet, elmélet, gyakorlat.

1972-ben  a Kalifornia Egyetemen találkozott Richard Bandlerrel, aki pszichológus hallgató volt és aki meghívta őt terápiás csoportokba. Grindert lenyűgözték a nyelvészeti modelleket használó hatékony terapeuták.

1974-ben összeállt Bandlerrel, hogy elkészítsenek egy olyan modellt, amely a transzformációs nyelvtan elméletéből, valamint a Gestalt terápia megalkotója, Fritz Perls , a családterapeuta Virginia Satir valamint a hipnoterapeuta Milton H. Erickson által használt nyelvi mintákból tevődik össze.

Ezután Grinder és Bandler folytatták ezen terapeuták különféle kognitív viselkedési mintáinak modellezését és a következő köteteket jelentették meg:

    The Structure of Magic Volumes I & II (1975, 1976),
    Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson, Volumes I & II (1975, 1977) és a
    Changing With Families (1976).

Ezek a munkák képezték az NLP módszertanának alapját. Szemináriumokat és gyakorlati csoportokat szerveztek, melyek arra szolgáltak, hogy Grinder és Bandler gyakorolhassák és ellenőrizhessék újonnan felfedezett mintáikat és a résztvevőknek átadhassák tudásukat. Ekkor jelent meg a Békából királyfi (1979) című, késõbb magyar kiadásban is megjelent kötet is.

Ebben az időben egy nagyon kreatív diákokból és pszichoterapeutákból álló csoport (Robert Dilts, Leslie Cameron-Bandler, Judith DeLozier, Stephen Gilligan és David Gordon) formálódott köréjük, értékes munkájukkal sokat tettek az NLP-ért.

1980-ban Bandler és Grinder útjai külön váltak és sokan a csoportból saját NLP irányvonalat kezdtek el követni.

New Code NLP

1982 és 87 között Grinder és Judith DeLozier, antropológus és rendszer szakember, Geregory Bateson által erősen befolyásolva, közösen kifejlesztették a New Code NLP -t. Grinder és Delozier egy olyan esztétikai keretet mutatott be az NLP „klasszikus kódjára”, amely azt magyarázza, miként működik együtt belső ökológiánk és tudattalanunk. Az ökológia az NLP-ben azt jelenti, hogy a rendszer egészét vesszük figyelembe, amikor abban változást akarunk létre hozni. Ebben az esetben a rendszer egy személy világról alkotott modellje, valamint a modell következményei a környezetére vonatkozólag.

2001-ben Grinder és Bostic St Clair megjelentették a Suttogás a szélben című kötetet, melyben egy sor javaslat található arra vonatkozóan, hogy különösen az NLP miként fejleszt bennünket a gyakorlatban, miként foglalja el jogos helyét egyfajta tudományosan megalapozott törekvésként, mely pontosan az emberi viselkedés kiemelkedő teljesítményeinek modellezésére összpontosít, vagyis a kiválóságra és azokra, akik ténylegesen gyakorolják.

Grinder azóta is teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy visszataláljunk az NLP magvához, legjelentősebb tevékenységéhez, a modellezéshez.

Segítsen ismerőseinek rátalálni képzéseinkre és így egy sikeresebb üzletre!

Segíts ismerőseidnek rátalálni képzéseinkre és ezáltal egy sikeresebb, teljesebb életre!

Megosztom facebookon

new code logo szurke1

 New Code Kft.

1205 Budapest,

Sas u. 4.

Adószám: 12198618-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-564001

t.czikkely@newcode.hu

Oktatóközpont

Mesterek és Módszertanok Háza
1077 Budapest, Wesselényi utca 73.