NLP

Hozz össze három lelkes tudóst, három merőben eltérő tudományágat, és megszületik az elmúlt évtizedek egyik legnagyszerűbb eszköze, az NLP.

A ’70-es években három kiváló amerikai tudós, Richard Bandler pszichológus és programozó matematikus, John Grinder nyelvész professzor, valamint Frank Pucellik pszichológus különös dologra figyeltek fel. Észrevették, hogy a sikeres emberek sikerének oka valójában azonos.

 

Megfigyelték, hogy sok, a maga területén sikeres ember nem attól hatékony, amit hisz vagy vall magáról, hanem attól, hogy viselkedésében, kommunikációjában, azaz „működésében" nem tudatosan kialakult, mégis jól működő rendszert használ.

Ennek a működésnek a tanulmányozásával és lemodellezésével jött létre az NLP, vagyis a neurolingvisztikus programozás.

Kutatásaik során először azokat a terapeutákat (Virginia Satir, Milton H. Erickson, Fritz Perls) keresték fel, akik rendkívüli eredménnyel segítettek másoknak a személyes változásban. Az ő nyelvi és viselkedésbeli mintáikból készültek el az első modellek. Később az üzleti élet nagyágyúit modellezték, mára már pedig több ezer különféle területen dolgozó szakembert. Így született meg az NLP színes modellkészlete, amely elsajátításával ezt a sikeres működési programot mások is egyszerűen bekapcsolhatják önmagukban.

 

 

A neurológia, a lingvisztika és a programozás szerelemgyereke

Az NLP önmagunk mintázatainak tanulmányozásán alapszik. Azt vizsgálja, miként működünk környezetünkben, hogyan fogjuk fel és érzékeljük, formáljuk önmagunkat, valamint a külvilágot. A módszer alapfelvetése, hogy képesek vagyunk változást létrehozni. Maga az elnevezés három tudományterületre utal: neurológia (az idegrendszerrel foglalkozik), lingvisztika (nyelvészet) és programozás.

 

N

Neuro-

A neurológia alapelve szerint az emberek ugyanolyan felépítésű és működésű idegrendszerrel bírnak. Látás, hallás, tapintás, ízlelés és szaglás útján érzékeljük a külvilágból vett információkat, az azokból születő élményeinket pedig testünkkel és idegrendszerünkkel kódoljuk, majd tároljuk. Minden ép idegrendszerrel bíró ember képes élményei kódolására és tárolására. Az egyedi az, ahogyan az egyén rá jellemző, sajátos módon kódolja, működteti mindezt mindennapi cselekedetei során.

 

L

Lingvisztikus

A nyelv azt az emberi képességet mutatja, ahogyan szavakon keresztül kifejezzük belső világunkat. Ide tartoznak a gondolkodásunk szerkezetét tükröző gesztusok, mozdulatok, szokások is. A nyelvek születését és változását tanulmányozva a nyelvészek (pl. Chomsky, Grinder) és a filozófusok is információt nyertek arról, hogyan gondolkodnak és gondolkodtak emberek. A nyelvhasználatunkban a mindennapi szokásaink is leképeződnek jól megfigyelhető mintázatokként. A szavak megjelenítik és leírják a belső világunkat. Ezeket a mintázatokat, jeleket, mára változásra is igen jól tudjuk használni.

 

P

Programozás

A programozás területéről a folyamatutasítási lépések sorrendjének képletét hasznosította az NLP. A módszer egyik legnagyobb vívmánya, hogy gondolkodásunk folyamatát kis lépésekre bontva leírást adhatunk magáról a folyamatról, méghozzá úgy, hogy azt onnantól bárki reprodukálhatja. Ez maga az emberi cselekedetek, eredmények, állapotok „Receptezésének Művészete”.

 

 john grinderrichard bandlerfrank pucelik

 

Életünk során folyton mintákat követünk, szüleinkét, tanárainkét, játszótársainkét. Ezek egy része számunkra hasznosan és jól működik, más része kevésbé. Az NLP arra kínál lehetőséget, hogy tudatosan, kizárólag kiváló mintákból építkezhessünk.

Személyes élményeinknek szerkezetük van. Ezek tanulmányozására szolgál a modellezés, az NLP alaptevékenysége. Modellezni annyit tesz, mint megfigyelni, hogyan és milyen eredménnyel működünk, illetve hogyan jutottunk - illetve juthatunk hozzá akár a későbbiekben is - egy meghatározott eredményhez. Ennek feltétele, hogy megismerkedjünk azzal, ami van, ezután juthatunk el oda, ahová szeretnénk, amelynek szabadsága és a felelőssége is a miénk.

 

Az NLP a mindennapi élet és a munka számtalan területén eredményesen alkalmazható, legyen szó új készségek elsajátításáról, a minket körülvevő emberek jobb megértéséről vagy akár hatékony kommunikációról.

 

Az NLP segítségével újragondolhatod önmagadat és a világot.

Önmagad megismerése
Személyes élményt szerezhetsz saját magad és mások működéséről. Megérted azt is, ami eddig összezavart.
Egyre inkább olyanná válsz, amilyenné szeretnél. Úgy formálhatod át gondolataidat, érzéseidet és cselekedeteidet, hogy közben összhangban maradsz önmagaddal.
Képességeid fejlesztése
Olyan képességeket sajátíthatsz el, amelyek kiválóvá tehetnek az életedben. Könnyebben tanulhatsz.
Többféle módon is képes leszel eljutni a kívánt eredményhez, célhoz. Képes leszel félelmeidet egyszerű tapasztalatokká vagy erőforrásokká alakítani.


Hatékonyabb munka
Nem okoz gondot, hogy kedvvel végezd az eddig elhanyagolt feladataidat is. Életed különböző területein is alkalmazni tudsz azonnal megtapasztalható, hatékony segítséget, megoldási lehetőségeket.

Hatékonyabbá teheted kommunikációdat másokkal, akár egyénekkel, akár csoportokkal, hiszen az NLP-vel jól formált keretbe tudod rendezni gondolataidat, tapasztalataidat.  
Sikeresebb kapcsolatok
  A környezetedben élőket, hozzátartozóidat, barátaidat, munkatársaidat, tanítványaidat, ügyfeleidet vagy pácienseidet is a kiválóság felé vezetheted. Megtanulsz átfogó módon tájékozódni az emberi viszonyokban.
A másokhoz eljuttatni kívánt üzenetedet, úgy tudod közvetíteni, hogy az neked megfelelő, a másik félnek pedig fogható legyen.  

 

A világ fejlődése és a New Code NLP megszületése

Növekszenek az elvárások, változik a környezet, így érthető, hogy a világ fejlődésével az NLP-nek is fejlődnie kellett. A klasszikus modellek mellett szükségessé vált, hogy újabb, letisztultabb, pontosabb és hatékonyabban működő modelleket alakítsanak ki. John Grinder ezért újrakódolta a modellek jelentős részét. Így jött létre a New Code NLP, amelynek fókusza sokkal pontosabb, technikája pedig lényegesen letisztultabb és játékosabb, így könnyen elsajátítható.

Képzéseinken – hazánkban egyedülálló módon - ötvözzük a klasszikus és a New Code NLP legjobb modelljeit. Ennek köszönhetően a képzések végére többféle eszközt is kapsz egy-egy helyzet, probléma megoldására.

Milyen képzéseken sajátíthatod el nálunk a siker művészetét?

jan. 19

NLP Bevezető est

Tetszik az NLP, de hezitálsz, hogy jelentkezz-e?

Amennyiben érdekel az NLP, de szeretnéd pontosabban látni, mit kapsz a tanfolyamon, akkor a Bevezető Estet neked ajánljuk. A 3 órás találkozón nemcsak megtudod pontosan mire használható az NLP módszere, de akár  találkozhatsz már végzett NLP Practitioner hallgatóinkkal is. Tőlük hallhatod a tanfolyamon szerzett, személyes élményeiket, illetve elmesélik, hogy a gyakorlás milyen eredményt hozott a munkájukban és magánéletükben.

 

 

Ugorjunk a képzés oldalára!

márc. 17

NLP Practitioner

Olyat tanulnál, amit az életed minden területén kamatoztathatsz?

Sokan sokféle céllal érkeznek erre a képzésre. Van, aki a munkájában szeretne hatékonyabbá válni. Van, aki a magánéletét tenné sikeresebbé. Mások félelmektől akarnak megszabadulni, és vannak olyanok is, akik az egész életükben pozitív változásra vágynak. Az NLP mindannyiuknak megadja a céljuk eléréséhez szükséges eszközöket. NLP képzésünk kétlépcsős. A Practitoner képzés az első, alapozó lépcső, amely során egy közép szintű, stabil felhasználói szintre juthatsz el az NLP művészetének gyakorlásában.

 

 

Ugorjunk a képzés oldalára!

febr. 02

NLP Master Practitioner

Szeretnéd mesteri szintre emelni az NLP tudásodat?

NLP képzésünk második lépcsője a mesterképzés, amelyen – ahogyan a neve is mutatja – a módszer valódi szakértőjévé válhatsz. Olyan magas szintű felhasználási módokat és technikákat sajátíthatsz el, amelyekről nem is hitted, hogy létezhetnek. Amennyiben emberekkel dolgozol, és szeretnél igazán erőteljes változásokat elérni önmagadnál és másoknál, akkor a mesterképzést kár lenne kihagynod! A képzés végére nemzetközi szinten erős NLP tudással rendelkezel majd, amelyet szervesen beépíthetsz a mindennapi munkádba is.

 

 

Ugorjunk a képzés oldalára!

TOVÁBBI KÉRDÉSED MARADT? Keress rá a Képzési tudnivalókban vagy írj nekünk!
captcha

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Segítsen ismerőseinek rátalálni képzéseinkre és így egy sikeresebb üzletre!

Segíts ismerőseidnek rátalálni képzéseinkre és ezáltal egy sikeresebb, teljesebb életre!

Megosztom facebookon

new code logo szurke1

 New Code Kft.

1205 Budapest,

Sas u. 4.

Adószám: 12198618-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-564001

t.czikkely@newcode.hu

Oktatóközpont

Mesterek és Módszertanok Háza
1077 Budapest, Wesselényi utca 73.